Migrarea “tardzilor”

Fie ca vorbim despre cei dintai (fanii apple) sau despre generatiile ulterioare (fanii windows phone, android, blackberry, in curand firefox, etc), acestia au ceva in comun – “[insert here] are cel mai tare produs/OS, ceilalti sunt la ani lumina in spate”. Indiferent de realitatea de moment, nimeni nu ii putea convinge ca exista posibilitatea ca ceilalti sa aiba ceva mai bun.

Dar, si aici apare distractia, in ultimul timp  fani inflacarati “trec la inamic”. Ieri aveau Iphone 5, azi au Samsung Galaxy SIII. Si vice versa. Problema este  ca ei sunt obisnuiti sa-si apere favoritul si sa dea suturi concurentei. Prin urmare, tot ce era bun sau rau inainte, acum e invers (Evident, la romani este ceva firesc – vezi mediul politic, 23 august  ’44, etc. – si nimeni nu pare contrariat). In general justificarea “tradatorilor” este ca cei de la concurenta au un produs nou aparut care se potriveste mai bine nevoilor lor. O explicatie de bun simt, daca n-ar veni la pachet cu infierarea fostilor favoriti (s-au prostit, nu mai scot nimic bun, sunt prea scumpi, etc). Si, peste cateva luni, un an, vor migra iar catre alt producator (poate chiar cel pe care il abandonasera anterior), folosind aceleasi justificari.

Pe vremuri, in telefonie loialitatea fata de brand era ceva stabil. Ani de zile foloseai acelasi terminal si in general il schimbai doar atunci cand se strica. Uneori cu exact acelasi model (de ex. Nokia 6110).  Astazi rata de schimbare  a terminalelor depaseste rar 1 an, si este incetinita doar de costurile destul de ridicate pe care le presupune un terminal nou si performant. Goana asta dupa ultimul terminal aparut este intretinuta de marketingul agresiv al producatorilor, care imping in fata o singura idee: “noul nostru produs este mult mai bun decat cel al concurentei”.  Care la randul lui a fost mult mai bun decat versiunea anterioara a produsului promovat. Si tot asa, pana o sa apara ceva nou care o sa le taie elanul producatorilor. Cum au facut smartfone-urile si tabletele cu piata PC-urilor acum 2-3 ani. Mai tineti minte cum trebuia upgradat /schimbat pc-ul la cateva luni ca sa fii in rand cu lumea?

Poate am devenit invechit, dar cand vine vorba de telefoane sunt exagerat de loial. Nokia a fost primul brand folosit, m-au pierdut doar atunci cand Blackberry a venit cu un serviciu imbatabil (la vremea aia): push mail-ul. Si nu vad nici un motiv serios deocamdata ca sa schimb producatorul. Sau sa-mi iau noul BB 10, actualul 9810 face tot ce am nevoie de la el.

 

Tagged with: , ,
Posted in Mobile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Recent Comments
    Categories